De agenda van Rura

De Stichting Rura organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar, veelal exclusief voor donateurs. Tijdens de bijeenkomst in december wordt jaarlijks het jaarboek 'Spiegel van Roermond' gepresenteerd. Ook zijn er regelmatig onthullingen van restauraties of boekpresentaties. Donateurs ontvangen altijd een persoonlijke uitnodiging.

Korte verslagen van bijeenkomsten en wetenswaardigheden vindt u in ons archief.

Nu op onze agenda:

31 mei 2023: Voorjaarsbijeenkomst zestig jaar Rura


Het jaar 2023 is voor de Stichting Rura een bijzonder jaar. Het 60 jarig bestaan van 'Stichting oud Roermond Rura' opgericht in 1963. Daarom deze keer een extra speciale voorjaarsbijeenkomst.

Onze 60ste verjaardag vraagt om een bijeenkomst die dit momentum extra, Roermondse blauw-witte, kleur geeft. We hebben daarom het genoegen onze donateurs uit te nodigen om op woensdag 31 mei samen dit jubileum te vieren. Deze bijeenkomst houden we in de 15de eeuwse kerk die ruim honderd jaar na de oprichting van het bisdom Roermond, in 1661, de tweede Kathedrale kerk van het Bisdom Roermond werd.

Het onderwerp van de lezing is aangepast aan de locatie, de Kathedraal, mooderkrik van Roermond. Het bisdom Roermond; de geschiedenis van het bisdom Roermond en de burgers van de stad. De lezing zal worden verzorgd door Peter Nissen kerkhistoricus en theoloog. Een verhaal passend bij de bisschopskerk gelardeerd met veel muziek en na afloop een mogelijkheid om nog even gezellig na te praten over 60 jaar Rura-historie en de betekenis van 'Stichting Oud Roermond Rura'.

Programma:

19.15 - Inloop in de Kathedraal

19.30 - Welkom door de voorzitter Frank de Vries

19.40 - Muzikale inleiding

19.50 - Lezing in twee delen door kerkhistoricus en theoloog Peter Nissen.
Thema: 'Het Bisdom Roermond'. Het oude (1559) en nieuwe bisdom (1853) zullen aan bod komen. Als intermezzo zullen er om 20.40 uur een aantal Roermondse muziekstukken te horen zijn o.a. van Ben Heijnen en J.P. Steijvers op het kerkorgel.

21.30 - Enkele mededelingen en afsluiting door de voorzitter.

21.40 - Een korte rondleiding in drie groepen o.a. langs het nieuwe, achtste glas in loodraam naar ontwerp van Diego Semprun Nicolas en andere objecten in de Kathedraal.

Na afloop bieden wij jullie een drankje aan in 'De Pastorie' twee minuten lopen van de Kathedraal.

Frank de Vries, Voorzitter en Louis Wolters, Secretaris

Geef hier uw reactie
Verberg reactieformulier

Uw reactie

Naam

Woonplaats

Opmerking

anti-spam beveiliging
CAPTCHA Image

Voer de letters en cijfers
van het naastgelegen plaatje
in dit veld in, of
Klik hier voor een andere afbeelding
De achtergrondfoto: het beeld van Pierre Cuypers kijkt uit op 'zijn' Munsterkerk.

Op de achtergrond: Cuypers en de Munsterkerk

Rijksbouwmeester dr. Pierre Cuypers (1827-1921) is vereeuwigd in brons op het Munsterplein. Hier kijkt hij uit op één van zijn meest ingrijpende restauraties: de Munsterkerk. Het bronzen beeld is in 1929 ontworpen door de gerenommeerde beeldhouwer August Falise. Pas negen jaar na Cuypers' overlijden wordt het beeld feestelijk onthuld in het bijzijn van Prins Hendrik der Nederlanden.