De agenda van Rura

De Stichting Rura organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar, veelal exclusief voor donateurs. Tijdens de bijeenkomst in december wordt jaarlijks het jaarboek 'Spiegel van Roermond' gepresenteerd. Ook zijn er regelmatig onthullingen van restauraties of boekpresentaties. Donateurs ontvangen altijd een persoonlijke uitnodiging.

Korte verslagen van bijeenkomsten en wetenswaardigheden vindt u in ons archief.

1 mei: LGOG lezing over psychiatrie in Limburg

In samenwerking met Rura houdt het LGOG op 1 mei 2017 een lezing in het Cuypershuis. Harrie Frencken, docent verpleegkunde, schetst een beeld van de zorg voor psychiatrische patiënten in Limburg door de eeuwen heen. Hij legt de nadruk op de geschiedenis van de zorg in de beide psychiatrische instellingen in Venray onder de titel ‘Een Enkeltje Venray’.

De lezing duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Leden en niet-leden zijn welkom. Het Cuypershuis ligt aan de Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG in Roermond.

‘Een enkeltje Venray’. Velen kennen dit gezegde nog. Het is ontstaan in de tijd dat er in Limburg twee instituten voor de psychiatrie waren. En die instituten waren in Venray gevestigd. Het was een tijd dat het nauwelijks mogelijk was psychiatrische patiënten te genezen.

Hoe zijn deze instellingen in Venray gekomen, wat is daaraan vooraf gegaan? Welke behandelingsmethoden werden er toegepast en hoe ontwikkelde de zorg voor deze mensen zich door de jaren heen? Vele patiënten bleven de rest van hun leven in het instituut in Venray. ‘Een enkeltje Venray’ was voor hen de reis. Intussen is veel veranderd. Medicijnen zijn ontwikkeld en nieuwe behandelmethoden zijn uitgevonden. Veel patiënten kunnen tegenwoordig vanuit hun thuissituatie behandeld worden. Een grote evolutie van het vak psychiatrie heeft plaatsgevonden. ‘Een enkeltje Venray’ is geschiedenis.

Over Harry Frencken
Harry Frencken heeft deze evolutie van dichtbij meegemaakt. Van oorsprong psychiatrisch verpleegkundige, is hij ruim 40 jaar als docent-verpleegkunde verbonden geweest aan de opleidingen tot verpleegkundige en verzorgende in Venray. Harry kan boeiend vertellen over de geschiedenis van de zorg voor mensen met een psychiatrische aandoening. En waarom dat vroeger anders ging dan nu. Wat ontwikkelingen mogelijk hebben gemaakt en wat die ontwikkelingen betekend hebben voor de patiënten en de hulpverleners. Zijn verhaal ondersteunt hij met een power point presentatie.

20 april: dagtrip naar Hasselt

LGOG Kring Weert stelt ook de Kring Roermond en Rura-donateurs in de gelegenheid in te tekenen op een culturele dagtrip op 20 april a.s. van 8.30 tot 19.30 uur naar het Belgische Hasselt. Op het programma staat o.a. de Causerie 'Waar een wil is zijn geen grenzen' door Sylvain Sleypen (B) en Ger Essers (NL), een rondleiding in de Minderbroederskerk en Ontvangst en een afscheidsdrink in het Hasseltse jenevermuseum.

De kosten bedragen 50 euro voor leden en 60 euro voor niet-leden; inclusief ontvangsten en lunch. De opstapplaatsen zijn:
- Touringcarbedrijf Kupers, Kelvinstraat 1 Weert-Kampershoek (8:30 uur)
- Sportpark Ter Koel, Ittervoorterweg 51 te Thorn (8:50 uur).

Aanmelden vóór donderdag 6 april!
U kunt zich aanmelden voor dit evenement door overmaking van het verschuldigde bedrag vóór donderdag 6 april a.s. op Rabobank-nummer NL31 RABO 0176 9683 34 ten name van stichting De Aldenborgh te Weert onder vermelding van 'Hasselt + opstapplaats'.

LGOG Kring Weert is uitgenodigd door de besturen van het Davidsfonds, Vl@S en VTBKultuur uit Hasselt. Deze drie Hasseltse organisaties nodigen uit voor een verbroedering met als titel \'Waar een wil is zijn geen grenzen\' op donderdag 20 april 2017 in Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 te Hasselt. In de kosten van het programma zijn tevens inbegrepen: reiskosten (bus), drankjes en lunch.

Programma
08.30 uur: vertrek in Weert
08.50 uur: vertrek in Thorn
10.00 uur: Ontvangst en Welkom
Met koffie, thee, fruitsap en waters in Cultureelcentrum Hasselt, Kunstlaan 5 te Hasselt
10.30 uur: Causerie \'Waar een wil is zijn geen grenzen\'
Door Sylvain Sleypen (B), eregedeputeerde provincie Limburg en Ger Essers (NL), oud-docent, Eures-adviseur en thans actief in Deutsch Niederländische Gesellschaft en Algemeen Nedersland Verbond.
12.00 uur: Lunch in het Theatercafé
Soep, assortiment belegde broodjes, taart, koffie en thee.
14.00 uur: Minderbroederskerk
Rondleiding en band minderbroeders Hasselt-Weert door stadsgids mevr. Magda Appeltans. Optreden Pater Valentinuskoor o.l.v. J.P. Magdelijns.
16.00 uur: Jenevermuseum
Ontvangst en afscheidsdrink in het jenevermuseum.
17.30 uur: Vertrek Hasselt
18.30 uur: aankomst in Thorn
18.50 uur: aankomst in Weert

3 april: LGOG lezing over schilder Jean Malouel

In samenwerking met Rura houdt het LGOG op 3 april 2017 een lezing in het Cuypershuis. Rob Dückers geeft een lezing over de schilder Jean Malouel (Maelwael), actief ca. 1380-1415.

De lezing duurt van 19.30 tot 22.00 uur. Leden en niet-leden zijn welkom. Het Cuypershuis ligt aan de Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG in Roermond.

Johan Maelwael: een veelzijdig genie
In Frankrijk behoort Jean Malouel (actief ca. 1385-1415) al sinds jaar en dag tot de kunstenaars die worden gezien als grondleggers van de Franse schilderkunst. Deze Jean Malouel, vanaf 1396 actief in Frankrijk, blijkt echter zijn vroege jaren in Nijmegen te hebben doorgebracht en eigenlijk Johan Maelwael te heten. Bovendien is hij de oom van de eveneens uit Nijmegen afkomstige gebroeders Van Limburg, die als boekverluchters wereldfaam zouden verwerven. In Nederland is deze bijzondere figuur echter in de vergetelheid geraakt. Waar het Musée du Louvre de werken van Malouel rekent tot haar topstukken van laatmiddeleeuwse schilderkunst – het museum kocht in 2012 een helaas zwaar beschadigd werk van zijn hand aan voor 7,9 miljoen Euro – is zijn naam in Nederland vrijwel onbekend, ondanks het feit dat werk van zijn hand in tentoonstellingen als 'De gebroeders Van Limburg' en 'De weg naar Van Eyck' te zien is geweest. Deze lezing zal het oeuvre van dit veelzijdige genie met roots in het hertogdom Gelre bespreken, maar vooral ook laten zien dat Maelwael in zijn veelzijdigheid een typisch laatmiddeleeuwse schilder is, maar in zijn uitvoering een originele en invloedrijke figuur die mede aan de wieg staat van de Oudnederlandse schildertraditie.

Over Rob Dückers
Rob Dückers (1972) studeerde in 1998 cum laude af als kunsthistoricus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Sindsdien was hij gastconservator van tentoonstellingen over de gebroeders van Limburg (Nijmegen, 2005), de Roermondse kartuizers (2009) en het getijdenboek van Katharina van Kleef (Nijmegen en New York, 2009-2010). Hij is daarnaast verbonden aan de Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek te Maastricht. Sinds 2004 is hij werkzaam voor Emerson College, een universiteit uit Boston met een campus in het Noord-Limburgse Well, waar hij kunstgeschiedenis doceert en deel uitmaakt van de directie. Momenteel is hij betrokken bij de voorbereiding van een tentoonstelling over Johan Maelwael in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Geef hier uw reactie
Verberg reactieformulier

Uw reactie

Naam

Woonplaats

Opmerking

anti-spam beveiliging
CAPTCHA Image

Voer de letters en cijfers
van het naastgelegen plaatje
in dit veld in, of
Klik hier voor een andere afbeelding
De achtergrondfoto: de Roermondse politiek tekenaar Louis Raemaekers (1869-1956) heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog met zijn fel anti-Duitse tekeningen wereldfaam verworven.

Op de achtergrond: Louis Raemaekers

Een zelfportret van Louis Raemaekers siert de voorkant van Rura's jaarboek Spiegel van Roermond 2014. Raemaekers (1869–1956) is geboren in een Roermonds liberaal gezin en groeit uit tot politiek tekenaar van wereldformaat. Hij is wellicht de meest invloedrijke politiek tekenaar van de Eerste Wereldoorlog met o.a. de Amerikaanse presidenten Woodrow Wilson en Theodore Roosevelt als trouwe lezers.