De agenda van Rura

De Stichting Rura organiseert meerdere bijeenkomsten per jaar, veelal exclusief voor donateurs. Tijdens de bijeenkomst in december wordt jaarlijks het jaarboek 'Spiegel van Roermond' gepresenteerd. Ook zijn er regelmatig onthullingen van restauraties of boekpresentaties. Donateurs ontvangen altijd een persoonlijke uitnodiging.

Korte verslagen van bijeenkomsten en wetenswaardigheden vindt u in ons archief.

Nu op onze agenda:

1 mei 2019: Voorjaarsbijeenkomst: Glazeniersstad

Glasvondst uit 2014Het bestuur van de stichting Rura heeft de eer en het genoegen u uit te nodigen voor de voorjaarsbijeenkomst op woensdag 1 mei in het Forum, Elmpterweg 50, 6042KL Roermond. Ruime gratis parkeergelegenheid. Het centrale thema is Roermond als glazeniersstad waarbij in Roermond op diverse manieren de glasschilderkunst tot begin 2020 in de schijnwerpers zal staan.

De archeologische glasvondsten van 2009 en 2014 hebben laten zien welke rol Roermond speelde als centrum van glazeniers en glasschilderkunst. De familie Nicolas, Max Weiss, Gisèle Waterschoot van der Gracht en vele anderen hebben met hun kunst Roermond een belangrijke plaats gegeven. Vanaf juni 2019 zullen in het Historiehuis en Cuypershuis exposities worden gehouden. Daarom heeft Stichting Rura, voor de voorjaarsbijeenkomst dit thema gekozen.

Het programma van deze avond is als volgt:

19.15 uur: Ontvangst

19.30 uur: Welkomstwoord door voorzitter Frank de Vries

19.35 uur: Prof. dr. Joost Caen over onderzoek gebrandschilderd glas
De titel van de presentatie: ‘Burgerlijk kleinglas uit de Roermondse bodem: een kunsthistorische en materiaal-technische duiding’. Het gebrandschilderd glas van de glasvondst blijkt vooral afkomstig te zijn uit burgerlijke beglazingen. Kunsthistorische en materiaal-technische kenmerken wijzen in de richting van vrij rijkelijke gebrandschilderde ramen uit interieurs waar de plaatselijke elite vertoefde. Tevens tonen sommige gebrandschilderde scherven aan dat Roermond ook voor glaskunst een belangrijk kruispunt was. De belangrijkste (gedeeltelijk) wedersamengestelde paneeltjes worden toegelicht en verder geduid met aanverwante voorbeelden.

20.15 uur: Pauze

20.30 uur: Tine Wouters over archief en ontwerptekeningen Joep Nicolas
De titel van de presentatie: ‘Glasatelier Nicolas in Roermond(iaal) perspectief’? Wat te doen met ‘ramen op rollen’? Tine Wouters laat u kennismaken met de uitdagingen van een glazeniersarchief voor het archiefwezen. Hiervoor wordt het archief van het glasatelier Nicolas als een interessante en unieke bron centraal gesteld. Deze bron biedt daarnaast verschillende onderzoeksmogelijkheden die kunnen ingaan op de microkosmos van de familie Nicolas in Roermond en op de ontwikkelingen die ‘van buitenaf’ het bedrijf beïnvloed hebben.

21.00 uur: Gerard van de Garde over een nieuwe glastentoonstelling
De presentatietitel: ‘De moeder aller legpuzzels; vooronderzoek aan de glasvondst van 2009 t.b.v. de Historiehuis-expositie ‘Een schat aan scherven’. In 2009 werd in een kelder aan de Dionysiusstraat de grootste archeologische glasvondst ooit in de Benelux gedaan. Begin 2018 heeft het bureau dat de opgraving begeleidde de vondst overgedragen aan de provincie, samen met foto’s van alle aangetroffen objecten – met name ruim 9000 gebrandschilderde en gekleurde scherven. Al langer bestond het plan om hierover een expositie in het Historiehuis in te richten. Maar om enige lijn in de hoeveelheid (merendeels minuscule) scherven te brengen, was eerst bestudering door deskundigen nodig. En om die bestudering mogelijk te maken, was allereerst vooronderzoek nodig. Bij dit vooronderzoek zijn bijna 2000 scherven gecombineerd tot grotere gehelen, die een fraaier en completer beeld geven van het aangetroffen gebrandschilderde glas.

Geef hier uw reactie
Verberg reactieformulier

Uw reactie

Naam

Woonplaats

Opmerking

anti-spam beveiliging
CAPTCHA Image

Voer de letters en cijfers
van het naastgelegen plaatje
in dit veld in, of
Klik hier voor een andere afbeelding
De achtergrondfoto: de Roermondse politiek tekenaar Louis Raemaekers (1869-1956) heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog met zijn fel anti-Duitse tekeningen wereldfaam verworven.

Op de achtergrond: Louis Raemaekers

Een zelfportret van Louis Raemaekers siert de voorkant van Rura's jaarboek Spiegel van Roermond 2014. Raemaekers (1869–1956) is geboren in een Roermonds liberaal gezin en groeit uit tot politiek tekenaar van wereldformaat. Hij is wellicht de meest invloedrijke politiek tekenaar van de Eerste Wereldoorlog met o.a. de Amerikaanse presidenten Woodrow Wilson en Theodore Roosevelt als trouwe lezers.