Stolpersteine in Roermond

Stolpersteine, oftewel struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Deze gedenkstenen vormen door heel Europa een tastbare herinnering aan de joodse slachtoffers die nooit terugkeerden uit de concentratiekampen. De Stolpersteine zijn voorzien van een messing plaatje van 10x10 cm met naam, geboorte- en sterfdatum in de stoep voor het woonhuis van de gedeporteerde(n).

In Roermond zijn ze op diverse adressen te vinden. De Stolpersteine zijn een initiatief van de gemeente Roermond en historicus en ereburger Hein van der Bruggen. De komende jaren zullen er nog Stolpersteine bijkomen voor gesneuvelde joodse inwoners en geëxecuteerde leden van het verzet.

De Roermondse Stolpersteine zijn onderstaand op alfabetisch gerangschikt op achternaam en op woonadres. Zoekt u een specifieke persoon of een adres, dan kunt u ook de zoekfunctie van onze website gebruiken.

Naam
Leo Baer
Rolf Helmut Baer
Walter Bloemendaal
Hermann Falkenstein
Mietje Falkenstein-van der Sluis

Adres
Dr. Leursstraat 8
Hamstraat 20a
Bergstraat 3

Stolpersteine: Leo Baer

Geboren:
26 maart 1886 Idar (D)

Gedeporteerd:
9 april 1943 naar Vught
8 mei 1943 van Vught naar Westerbork
20 januari 1944 van Westerbork naar Theresienstadt
23 oktober 1944 van Theresienstadt naar Auschwitz

Vermoord:
26 oktober 1944 Auschwitz

Motief vervolging:
Joods

Woonadres:
Dr. Leursstraat 8, Roermond
Overige Stolpersteine op dit adres:
Rolf Helmut Baer, de herdenkingspagina voor Rolf Helmut Baer

Familie:
Echtgenoot van Flora Salomon
Vader van Rolf Helmut Baer en Ruben Baer


Achtergrond

Leo Baer en zijn elfjarige zoon Rolf Helmut Baer werden in april 1943 opgeroepen zich te melden en vervolgens op transport gesteld naar Westerbork. Van daar uit werd hij met zijn zoon naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze op 26 oktober 1944 werden vergast.

Zijn echtgenote Flora Baer-Salomon (*Ottweiler (D) 1905) verbleef ten tijde van hun deportatie voor de bevalling van haar tweede kindje in het Laurentiusziekenhuis in Roermond, alwaar enkele dagen na de geboorte haar zoontje Ruben op 13 april 1943 is overleden. Met medewerking van het ziekenhuispersoneel heeft zij vervolgens kunnen onderduiken bij de familie Roosendaal in Wessem en zo kunnen ontsnappen aan de derde Roermondse deportatie naar Westerbork, die vrijwel samenviel met haar verblijf in het ziekenhuis.

Enkele maanden later werd zij verraden door een NSB’er en gearresteerd door de Roermondse politiecommandant Toon Roselle, een fervent jodenjager, en alsnog weggevoerd naar Bergen-Belsen. Zij overleefde echter de ontberingen en keerde na de bevrijding van het kamp op 15 april 1945 door de Britten weer terug bij de familie Roosendaal.

Na haar herstel emigreerde zij naar de Verenigde Staten. In New York hertrouwde zij op 11 december 1948 de uit Ansbach in Beieren afkomstige Siegfried Schild, een succesvol slager en eigenaar van een exclusieve delicatessenzaak in de wijk Washington Heights (Upper Manhattan). In deze wijk vestigden zich vele gevluchte joden uit Europa, zo ook haar zwager Max Baer, zijn vrouw Martha en hun kinderen Henry, Werner en Ruth, die begin veertiger jaren naar de Verenigde Staten gevlucht waren.

Flora Salomon overleed in maart 1987, 82 jaar oud.


Meer informatie

Verwijzingen:

Literatuur:

  • Hein van der Bruggen, ‘De ondergang van joods Roermond 1940-1945’, Spiegel van Roermond 14 (2006), p. 20-51
  • Herman van Rens, Vervolgd in Limburg. Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maaslandse Monografieën 76 (Hilversum 2013), p. 197, 267
  • Hein van der Bruggen, Aspecten van Joods Leven in Roermond en Midden-Limburg 1275-2018 (Hilversum 2021), p. 244-246, 248-249, 248 (noot), 249 (noot), 272, 276

Stolpersteine: Dr. Leursstraat 8

De Stolpersteine op dit adres herdenken:

Geef hier uw reactie
Verberg reactieformulier

Uw reactie

Naam

Woonplaats

Opmerking

anti-spam beveiliging
CAPTCHA Image

Voer de letters en cijfers
van het naastgelegen plaatje
in dit veld in, of
Klik hier voor een andere afbeelding
De achtergrondfoto: het beeld van Pierre Cuypers kijkt uit op 'zijn' Munsterkerk.

Op de achtergrond: Cuypers en de Munsterkerk

Rijksbouwmeester dr. Pierre Cuypers (1827-1921) is vereeuwigd in brons op het Munsterplein. Hier kijkt hij uit op één van zijn meest ingrijpende restauraties: de Munsterkerk. Het bronzen beeld is in 1929 ontworpen door de gerenommeerde beeldhouwer August Falise. Pas negen jaar na Cuypers' overlijden wordt het beeld feestelijk onthuld in het bijzijn van Prins Hendrik der Nederlanden.