Stichting Rura heeft herdenkingsmonumenten gerealiseerd ter nagedachtenis aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Herdenkingsmonumenten
Gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van Roermond
Op 1 mei 2007 werd op het binnenterrein van de synagoge aan de Hamstraat 20 een monument onthuld voor de met Roermond verbonden joodse slachtoffers van de vervolging in de Tweede Wereldoorlog. De Stichting Rura had het initiatief genomen voor de oprichting van dit monument en met financiële ondersteuning van de Gemeente Roermond gerealiseerd.
Meer over dit gedenkteken.
Gedenkteken voor in Friesland overleden Limburgse kinderen (WO II)
In het voorjaar van 1945 zijn na de evacuatie in Friesland achttien Limburgse kindjes overleden. Ze waren verzwakt, ondervoed, ziek. De kindjes zijn anoniem begraven op de katholieke begraafplaats te Heerenveen. Stichting Rura heeft ervoor gezorgd dat er bijna 67 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog alsnog een herdenkingsmonument voor hen is gekomen. Op 3 mei 2012 werd in Heerenveen een gedenkteken geplaatst. Exact een jaar later werd op 3 mei 2013 bovendien een informatiezuil onthuld. Met het gedenkteken en de informatiezuil wordt de tot dan anonieme begraafplaats eindelijk ter nagedachtenis zichtbaar.
Meer over dit gedenkteken.
Op de achtergrond: stadspark de Karthuis
Het stadspark de Karthuis is in de jaren tachtig van de vorige eeuw aangelegd in de tuin van het oude Karthuizer Klooster. Het kleinschalige park herbergt fraaie beelden van Dolf Wong, Piet Schoenmakers, Wim Rijvers en Joep Thissen. Het stadspark ligt verscholen achter de oude, monumentale kloostermuren en grenst aan de kruisgangen van het klooster. Op de foto is het dak van de belendende Caroluskapel zichtbaar.
Uw reactie