De wapenfeiten van Rura zijn divers en variëren van collecties tot bijeenkomsten en van publicaties tot restauraties. Ook heeft Rura een aantal ontwikkelingen in Roermond mede geïnitieerd:
I. De collectie roerende zaken
Rura heeft een collectie van roerende zaken, opgebouwd uit eigen aankopen maar vooral uit schenkingen en archeologische vondsten. De collectie is in bruikleen gegeven aan het Stedelijk Museum Roermond, het tegenwoordige Cuypershuis en Historiehuis. In 1983 werd bij gelegenheid van het vierde lustrum van Rura in het museum de Roermond-kamer in gebruik genomen. Hierin werd een belangrijk deel van Rura's collectie tentoongesteld. Tegenwoordig zijn de stukken vooral zichtbaar in het Historiehuis Roermond, gevestigd in de stadsbibliotheek aan de Neerstraat.
Meer over de collectie roerende zaken.
II. Restauraties van kleine monumenten
Onder het voorzitterschap van drs. Jo Hansen gaat Rura medewerking verlenen aan restauraties van wegkruisen, kapellen en andere kleine monumenten en gaat Rura zorgen voor de instandhouding ervan. Rura beheert tegenwoordig vrijwel alle putkapellen en een groot aantal wegkruisen in Roermond en omgeving. Rura heeft zich inmiddels ook ingezet voor restauratie van het orgel in de Caroluskapel en van meerdere grafmonumenten, waaronder dat van Pierre Cuypers.
Meer over de wegkruisen en kapellen.
Meer over restauraties van grafmonumenten.
Meer over het orgel in de Caroluskapel.
III. Oprichting Stichting Stadsherstel
Rura is een van de oprichters van de Stichting Stadsherstel geweest en heeft in het bestuur daarvan geparticipeerd. Enkele panden die door de Stichting Stadsherstel zijn gerestaureerd of waarvan de restauratie of renovatie is voorbereid:
- Kraanpoort 1 (voormalig VVV kantoor)
- De voormalige Muziekschool in de Swalmerstraat
- Lindanusstraat 5 (voormalig Christoffelhuis)
IV. Restauratie van de Teeken- en Ambachtsschool
In 1989 verkeerden de de Ambachtsschool en de Teekenschool in een haveloze en volledig onderkomen staat. Rura kreeg van de gemeente Roermond de mogelijkheid een gebruiker te zoeken voor deze objecten van resp. Pierre en Jos Cuypers. Voor het zoeken van een oplossing werd de Stichting Teeken- en Ambachtsschool opgericht. De verdere voorbereiding en uitvoering van het project is door de Stichting Stadsherstel in nauwe samenwerking met de gemeente Roermond uitgevoerd.
V. Onroerend goed in eigendom
Rura is eigenaar geworden van een aantal monumenten van cultuurhistorisch belang. Deze zijn in opdracht van Rura gerestaureerd of gereconstrueerd en worden door Rura onderhouden. Het betreft de Sint Jozefkapel in de Weerd, de Ursulinenkapel, het Heksenhuuske van het Cattentorencomplex en de hierbij horende Kazemat.
Meer over onroerend goed van Rura.
VI. Synagoge en het Joods herdenkingsmonument
In overleg met de Israëlitische gemeente Limburg beheert Rura de voormalige synagoge aan de Hamstraat. Het interieur van het gebouw en de toegang worden door Rura onderhouden en waar nodig opgeknapt. Op het binnenpleintje voor de synagoge is in 2007 een monument opgericht ter nagedachtenis van alle met Roermond verbonden Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Tijdens de zomermaanden is de synagoge op zaterdagmiddag voor belangstellenden toegankelijk. Bij de synagoge is in 2014 een informatiezuil geplaatst die met een touchscreen bediend kan worden.
Meer over de synagoge
Meer over het herdenkingsmonument
VII. Het Stadspark de Kartuis
In 1982 kreeg Rura van het bisdom Roermond het aanbod de tuin van het voormalig Kartuizerklooster in beheer te nemen. Rura slaagde erin om de Roermondse gemeenschap enthousiast te maken voor de aanleg van een stadspark. Bij de start van het project beschikte Rura niet over eigen middelen voor de realisatie. Uiteindelijk werd met een bijeengebracht kapitaal van meer dan 700.000 gulden het park aangelegd. Particulieren, bedrijven (met name Westrom) en overheden hebben grote bijdragen verstrekt om dit grootse plan te realiseren. Het park is na de oplevering in 1984 overgedragen aan de Stichting Stadspark de Kartuis.
VIII. De Werkgroep Archeologie van Rura (WAR)
De Werkgroep Archeologie van Rura werd in 1982 in het leven geroepen. Op vele plekken in de binnenstad maar ook buiten de singels, in Maasniel en in Herten is onderzoek gedaan. Waar geen onderzoek kon of mocht worden gedaan, zijn meestal wel waarnemingen vastgelegd. Naast talloze opgravingen en waarnemingen is ook jarenlang gewerkt aan het analyseren en verantwoord herstellen en conserveren van vondsten. De WAR verzorgde voorts een permanente expositie van archeologische vondsten in de kelders van het Stedelijk Museum. Die was van hoogwaardige kwaliteit.
Meer over archeologie
IX. Gedenktekens en monumenten
Rura heeft in de loop der jaren een aantal gedenktekens en monumenten opgericht, o.a.:
- De Jo Hansenbank met een beeld in het Stadspark de Kartuis ter nagedachtenis van Rura's oud-voorzitter Jo Hansen.
- Een plaquette gewijd aan Dionysius de Kartuizer in het Stadspark de Kartuis.
- Het wapen van de voormalige gemeente Maasniel, aangeboden aan de gemeente Roermond. Het wapen is zoekgeraakt bij de renovatie van het stadhuis aanvang jaren negentig.
- Het monument in Heerenveen ter herdenking van de kinderen die omgekomen zijn bij de gedwongen evacuatie naar in januari/februari 1945.
- De informatiezuil bij het monument in Heerenveen.
- Het herdenkingsmonument voor de Joodse slachtoffers van Roermond.
- De informatiezuil met gegevens over Joods Roermond bij de voormalige synagoge.
X. Publicaties
Rura heeft een groot aantal boeken en brochures uitgegeven en bovendien diverse uitgaven van anderen gesteund.
Jaarboek Spiegel van Roermond
Sinds 1992 geeft Rura haar historisch jaarboek Spiegel van Roermond uit. Dankzij de vele artikelen in de Spiegel en het daarvoor uitgevoerde onderzoek is de kennis van de Roermondse geschiedenis aanzienlijk verrijkt. De eerste 22 edities bevatten ruim 230 historische artikelen en verslagen die wetenschappelijk verantwoord en geannoteerd zijn en die ook leesbaar en begrijpelijk zijn voor de in de stadsgeschiedenis van Roermond geïnteresseerde leek.
Meer over Spiegel van Roermond
Boeken en brochures
Rura heeft door de jaren heen prachtige boeken en brochures gepubliceerd. De onderwerpen variëren van Roermondse monumenten en stadsgeschiedenis tot Roermondse schrijvers en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog.
Raadpleeg de lijst met boeken
Raadpleeg de lijst met brochures
Ondersteuning voor publicaties
Rura ondersteunt of subsidieert ook publicaties die passen binnen de doelstelling.
- Ach Lieve Tijd. Acht eeuwen Roermond en de Roermondenaren. 15 afleveringen, uitgegeven bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Rura in 1988.
- De kwestie Maasniel. Strijd om eigen identiteit. Door Th. Becker (Utrecht 2006).
- Van uit en af derzelve te doen zetten op de publieke straat. Hoe de arrondissementsrechtbank van Roermond haar eigen uitzetting heeft bevolen. Door G.W.G. Bree (1982).
- De serie 'Grote Monumenten van Roermond': De Caroluskapel, De Kapellerlaan, De Kathedraal, De Minderbroederskerk, De Munsterkerk, Het Oude Kerkhof, de Kapel in 't Zand, Het Prinsenhof, Het Stadhuis en De Teekenschool.
- Geschiedenis van het seminarie van het eerste Bisdom Roermond (1570-1813). Door P.W.F.M. Hamans (1986).
- Stille getuigen... een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond (1995).
- Bisdom langs Maas. Geschiedenis van de kerk in Limburg. Door R. de la Haye en P. Hamans (2009).
Films
Aanvang jaren tachtig heeft Rura een compilatie laten maken van aan Roermond en omgeving gewijde filmreportages van het voormalige Polygoon Bioscoopjournaal. Deze film heet 'Roermond in de bioscoop' en is opgeslagen in het Gemeentearchief.
XI. Tentoonstellingen, cursussen en evenementen
Tot eind jaren tachtig zijn door Rura historische excursies georganiseerd in samenwerking met het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (www.lgog.nl). Hierna heeft Rura periodiek wandelingen, cursussen en evenementen georganiseerd, waaronder:
- 'Wapengekletter'; een inleidende cursus Heraldiek door R. Vroomen (1995 en 2001)
- 'Bouwhistorie'; cursus door H. Janssen-Klaar (1995)
- Wandeling door het Leropperveld en petitie aan het gemeentebestuur van Roermond tot behoud van de natuurwaarden (1996)
- 'Bouwstijlen in Roermond'; cursus door H. Janssen-Klaar (1997)
- Historische wandeling met als doel 'Het behoud van 't Ham' (1990)
- Cursus: "Ken Uw Stad" (2002)
- Orgelconcerten in de Kapel in de Weerd en de Caroluskapel (2003/2004)
- Permanente en reizende tentoonstelling in de voormalige synagoge (2008)
XII. Stadsgidsen
Rura heeft zich altijd ingezet voor de organisatie van stadsgidsen. In de loop van de jaren tachtig is een samenwerkingsverband met de plaatselijke VVV hiervoor tot stand gekomen. Inmiddels werken de stadsgidsen onder auspiciën van het VVV en is Rura bij de organisatie niet meer betrokken.
XIII. Donateursbijeenkomsten en lezingen
Minimaal tweemaal per jaar organiseert Rura voor haar donateurs bijeenkomsten. Aan de orde zijn onderwerpen van (cultuur-)historische aard met betrekking tot Roermond en Midden-Limburg. Deskundigen geven telkens een toelichting. Ook onderwerpen die in een iets verder verband staan, zoals de fiscale aspecten van monumentenbehoud en de gevolgen van de aanleg van de A73 voor de monumentale omgeving, kwamen daarbij aan de orde.
Lees verslagen van bijeenkomsten en lezingen (vanaf 2001).
Uw reactie