Ongezien Roermond biedt een inkijkje in de Roermondse bouwhistorie

Met het project Ongezien Roermond brengt de Stichting Rura het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek bijeen dat in de afgelopen zestig jaar in Roermond werd uitgevoerd. Het gaat om professionele rapportages vanwege bouwwerkzaamheden in de stad, maar vooral ook om opgravingen en waarnemingen die sinds begin jaren 80 van de vorige eeuw werden gedaan door de Werkgroep Archeologie van Rura (WAR). De uitkomsten van alle graafwerk en de conclusies die men op schrift stelde gaan leiden tot een standaardwerk dat begin 2026 gepresenteerd moet gaan worden. Het wordt een handvat voor iedereen die zich met de Roermondse geschiedenis ‘onder de grond’ bezighoudt. Wetenschappers, beleidsmakers maar vooral ook amateurarcheologen!

Met het in kaart brengen van al deze rapportages en waarnemingen moet een completer beeld ontstaan van de bouwkundige ontwikkeling van de Roermondse stad door de eeuwen heen. Met het bij elkaar brengen van alle beschikbare informatie zien we de onderlinge verbanden beter, waardoor het mogelijk wordt om betere conclusies te trekken over de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van de stad.

Ongezien Roermond wordt onder auspiciën van Rura uitgevoerd door professionele (bouw)historici en archeologen. Lokale deskundigen, waaronder voormalige leden van de WAR, zijn betrokken door middel van diverse rondetafelgesprekken waarbij ‘de professionals’ zich laten informeren door de ‘lokale amateurs’ die hun ervaringen delen en antwoord geven op vragen die de onderzoekers tijdens hun speurtochten in de stukken hebben opgedaan. Daarnaast worden in een tweetal expertmeetings met diverse deskundigen uit het hele land de bevindingen besproken met de bedoeling om waar nodig en mogelijk nog aanvullingen te kunnen plegen.

Zo nu en dan gaat men samen ook een kijkje nemen, zoals onlangs bij een eerste voorzichtige blootlegging op het Wilhelminaplein. Dat wordt over enige tijd stevig onder handen genomen en dit zijn dé momenten om de historie van weleer zichtbaar te maken en te onderzoeken.

Het publiek wordt gedurende 2025 betrokken bij het onderzoek, onder andere door aparte lezingen, workshops en hulp bij het uitvoeren van bijvoorbeeld kelderonderzoek. In dat kader hebben we een bijzondere oproep voor bewoners in de binnenstad met een oude kelder onder het huis. Het gaat met name om kelders in het gebied rondom de Markt, de Swalmerstraat-, Neerstraat en de Luifelstraat. Bouwhistorica Birgit Dukers is zeer geïnteresseerd in uw kelder. Het gebruikte bouwmateriaal en de vorm ervan kunnen veel vertellen over de historie van het pand. Kelders met natuursteen (kolenzandsteen of maaskeien) of mergel zijn zeer interessant! Waar mogelijk willen we uw kelder goed in kaart brengen, als het kan zelfs via een 3D-opname.

De gemeente Roermond is een belangrijke supporter van Ongezien Roermond. Inhoudelijk en financieel. Mede daardoor zijn ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de provincie aangehaakt. Maar ook de Roermondse Stichting 1880 is voor ons van groot belang alsmede het Cultuurfonds Limburg. Een breed draagvlak dus!