Spiegel van Roermond 2025 gepresenteerd
Het eerste exemplaar van de 33e editie van de Spiegel van Roermond werd op 26 maart jongstleden aangeboden aan Trees Corbey, zus van Jo Corbey wiens foto op de cover staat. Een bijzondere foto van een Roermondse jongen waarvan het dramatische oorlogsverhaal in deze Spiegel beschreven staat. Sjors van den Hombergh, conservator van het Roermondse Historiehuis sprak daarvoor uitgebreid met Trees Corbey die vol trots het boek in ontvangst nam. Ook de wethouders Aijiththan Loganathan en Dirk Franssen ontvingen uit handen van Rura-voorzitter Frank de Vries een exemplaar.
De bijeenkomst vond plaats in de aula van het RoerCollege Schöndeln, die met zo’n 160 aanwezigen zeer goed gevuld was. In het afwisselende programma was tijd ingeruimd voor presentaties door twee jonge auteurs die in deze Spiegel bijdragen leverden over egodocumenten. Jan Heemels, werkzaam op de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn en Tim Sijbers, historicus bij het Gemeente Archief Roermond haalden mooie voorbeelden daarvan aan.
Het gaat bij zulk soort documenten ook om filmfragmenten, waarvan enkele te zien waren. Bij binnenkomst zag men min of meer op de achtergrond de Bevrijdingsfilm van Roermond, gemaakt door Gerard Houwen. Sommigen herkenden de film. Maar nadat Trees Corbey tijdens de voorbereiding op deze avond op het bestaan ‘van zo’n film’ wees, is deze nu weer in de belangstelling gekomen. Niet in de laatste plaats omdat er, nu er nog beter naar deze film gekeken is, ook bewegende beelden van Jo Corbey (en zijn familie) blijken te zijn.
Maar ook een Polychoon-fragment uit 1946 over de huldiging van een aantal Nederlandse pilotenhelpers, die tijdens een bijzondere bijeenkomst op het Binnenhof een hoge Amerikaanse onderscheiding ontvingen, is belangrijk om te blijven bewaren. Onder de gedecoreerden de Roermondenaar Remko Roosjen, die de Medal of Freedom ontving. Hij zorgde ervoor dat 75 piloten naar een veilige plek werden geleid.
In een interview met Sjra Verlinden, Roermondse ooggetuige van de bevrijding, wordt bij gelegenheid van 70 jaar vrijheid gedetailleerd door hem verteld over de situatie en de omstandigheden van die dagen. Met dank aan TVEllef voor de registratie daarvan.
Optredens van de Polka Dots met muziek uit de tijd van de bevrijding plus een delegatie van de crew van ’t muziektheaterspektakel Frontstad – De weg naar de vrijheid boden een prima afwisseling in het programma. De gezellige nazit was voor veel bezoekers aanleiding om na afloop nog even te blijven hangen en lekker te socialiseren. Want ook de onderlinge band die de Roermondse geschiedenis ons biedt is voor Rura van belang.
De bijgevoegde foto’s zijn onder andere van de hand van Coen in ’t Panhuis, Sjors van den Hombergh en René Roosjen