Overleven in een zwaar getroffen stad
Op dinsdag 1o december aanstaande vindt de najaarsbijeenkomst van Rura plaats. De avond staat in het teken van 80 jaar bevrijding, die wij komend jaar met z’n allen gaan vieren. We denken dan terug aan donkere tijden, maar ook aan de feesten die na de zo zwaar bevochten vrijheid losbarstten. We vieren opnieuw onze vrijheid. Maar was er destijds wel veel te vieren? We kijken tijdens onze bijeenkomst terug op enkele pijnlijke kanten van de bevochten Roermondse vrijheid zien.
Roermondenaar en WO II-deskundige Eric Munnicks opent de avond met een inleiding waarin hij ons meeneemt naar de periode rond de bevrijding. Hoe moest men eigenlijk overleven in zo’n ontiegelijk zwaar getroffen stad? Het gewone leven kon niet zomaar weer opgepakt worden. En wat te zeggen over de vele, vele slachtoffers die te betreuren waren? Over de tienduizenden die de stad moesten verlaten en weer op weg naar Roermond waren? We kijken terug naar de laatste maanden die aan de bevrijding voorafgingen.
En wat te denken bijvoorbeeld over de roof van Joodse eigendommen tijdens de oorlog! De verschrikkingen die slechts weinigen van onze Joodse stadgenoten overleefden, kregen een wrang vervolg toen men bij terugkeer het eigendom van de geroofde bezittingen zo moest bevechten. En heel vaak zonder succes. De Nederlandse overheid, waaronder ook de Roermondse, liet zich destijds van een beroerde kant zien. Om niet te zeggen beschamende kant.
Recent onderzoek getiteld Balans Opmaken: Een Bittere Noodzaak in opdracht van de gemeente Roermond heeft dit collectieve falen blootgelegd. Ons stadsbestuur bood bij de presentatie ervan excuses aan. Burgemeester Hoogtanders: “Het is van grote waarde voor de huidige en toekomstige generaties zodat zij de feiten leren kennen en het duidelijk wordt waar onverschilligheid, onvermogen of misschien zelfs onwil om niet op te treden, toe kan leiden”
In de 33e Spiegel van Roermond, die in het voorjaar van 2025 gaat verschijnen, beschrijft onderzoeker Fred Cammaert één van de vele voorbeelden uit die tijd, waarop wij met z’n allen vandaag de dag met een knoop in de maag moeten terugkijken.
Stadsarchivaris Jac Lemmens zal een korte toelichting geven bij het onderzoek over de onteigening van Joods vastgoed in de gemeente Roermond en het naoorlogs rechtsherstel. Zijn toelichting is de opmaat naar een panelgesprek na de pauze. Deelnemers aan dat panel zijn onderzoeker Fred Cammaert, voormalig wethouder Jos van Rey, stadsarchivaris Jac Lemmens en Ernst de Reus, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Limburg. Het gesprek staat onder de deskundige leiding van Maarten Bonnemaijers.
We staan op 10 december stil bij belangrijke gebeurtenissen, die zeker ook in onze tijden volop aandacht vereisen. Daarom is de avond niet alleen toegankelijk voor Rura-donateurs, maar voor iedereen die belangstelling heeft in de Roermondse geschiedenis van 80 jaar geleden en de lessen die wij daaruit kunnen en moeten blijven trekken. U bent allen van harte welkom!
Van de foto bij deze tekst is de herkomst onbekend.
U ziet de verwoestingen van de opslagplaats van de firma Janssen-Dijcks na het bombardement op Roermond op 6 oktober 1944